
Kaza Orucu: hiç tutulmayan veya tutulmaya baÅŸlanıp da özürlü olarak bozulan orucu sonradan günü gününe tutmaktır. DiÄŸer bir deÄŸiÅŸle kaza orucu, ramazan ayında zorunluluktan dolayı tutulamayan oruçların ramazandan sonra o tutulmayan ramazan orucu kadar oruç tutmaktır. Bu zorunlu haller;
A) Yolculuk:
Yolculuk, Ramazan ayında oruç tutmamak için ruhsat olarak kabul edilmiÅŸtir. Yolculuk esnasında tutulmayan oruçlar, daha sonra kaza edilir. Kur'an'da “Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah'a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. Ä°çinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diÄŸer günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler, bir düÅŸkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. EÄŸer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” buyurulmaktadır. (Bakara, 2/183-184). Geceden oruç tutmaya niyetlenip de gün- düzleyin yolculuÄŸa çıkmak zorunda olan kimse yolculukta zorluk çekerse, daha sonra kaza etmek üzere orucunu bozabilir. Ancak orucunu tamamlaması daha uy¬gundur. Hz. Peygamber, Mekke"nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kedîd denilen yere varınca orucunu bozmuÅŸtur. (Buharî, “Savm”, 34; Müslim, “Siyam”, 15) Bu uygulama, sefere çıkınca orucun bozulabileceÄŸini göstermektedir.
B) Hastalık:
Oruç tuttuÄŸu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endiÅŸe edilen kimse ile, hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kiÅŸilerin Ramazan ayında oruç tutmayıp, iyileÅŸtikten sonra bunları kaza etmelerine izin verilmiÅŸtir. Yukarıda zikredilen âyet buna iÅŸaret etmektedir. Uzman bir hekim tarafından oruç tutması hâlinde hasta olacağı bildirilen kimse de hasta hükmündedir.
C) Hamilelik ve Çocuk Emzirme:
Oruç tutmaları kendilerine veya çocuklarına zarar vermesi hâlinde, hamile kadınlar oruçlarını tutmayabilirler. Emzikli kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocuklarının zarar görebileceÄŸi durumlarda oruç tutmayabilirler. Hz. Peygamber buna müsaade etmiÅŸtir (Nesâî, “Siyam”, 50-51).
D) Zor ve MeÅŸakkatli iÅŸlerde Çalışmak:
Oruç tuttuÄŸu takdirde saÄŸlığına bir zarar gelmesinden korkan kimse, orucunu tutmayabilir. Bu durumda olanlar, izinli olduÄŸu günler veya uygun zamanlarda tutamadıkları oruçları kaza ederler.
Bir zorunluluk olarak, ağır iÅŸlerde çalışmak zorunda olan kiÅŸiler oruçlu olarak çalıştıklarıtakdirde saÄŸlıkları risk altında kalacaksa, Ramazan ayında tutamadıkları oruçlarını uygun bir zamanda kaza ederler.
E) Yaşlılık:
Oruç tutamayacak kadar yaÅŸlı olan kimseler, oruç yerine fidye verebilirler. Bakara sûresinin 184. âyetinde, bu ÅŸekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fidye vermeleri gerektiÄŸi hükme baÄŸlanmıştır. Ä°yileÅŸme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.